CAVA FRANCOLÍ
L’any 1921 tres socis aportaven vint duros (60 cèntims d’euro) de capital cadascun per començar a produir cava a l’Espluga. Es tractava de Josep Cabeza , Salvador Porta i Bernat i Agustí Roig i Domingo. Tot i que la marca no estaria plenament registrada fins a l’any 1924, el mateix 1921 es posava a la venda el cava Francolí. S’aprofità la cova del Quicall, a la Font Major, per convertir-la en el celler on es duia a terme el procés, que seguia el méthode champenoise. En l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 va tenir un reconeixement en forma de medalla. En iniciar-se la guerra de 1936-1939 l’home fort de l’empresa, Agustí Roig, fou assassinat. En deixar-se de fer el cava, l’embotellador Gili de reus adquirí la marca per a poder gaudir de més subministrament de sucre en una època de carestia. Pel mes de desembre de 1998, un cop rescatada la marca, la Cooperativa Agrícola de l’Espluga posava a la venda un altre cop un cava amb la denominació històrica Francolí.
POLVORÍ
A la Cova del Quicall ( Cova de la Vila) s’habilità un dipòsit de municions. Aquest polvorí subministrava a les agrupacions d’artilleria als fronts del Segre i Ebre durant la batalla de l’Ebre. La Cova del Castell s’adaptà com a refugi, juntament amb el corral del Potreta, el de la pl. De l’Església i a la Pedrera. El dia 1 de gener de 1939, a les 9:00h, set avions de l’exèrcit nazi bombardejaren l’Espluga de Francolí, provocant 7 morts i 22 ferits. El 8 de gener davant l’avenç de les tropes franquistes que eren a Vilanova de Prades, i la impossibilitat de retirar la munició per manca de mitjans de transport, es dóna l’ordre de volar el polvorí. Hi havia projectils d’artilleria i de morter, un gran nombre de caixes de bales de fusell, i caixes de granades de mà. L’explosió ressonà per tota la Conca de Barberà i causà danys en els edificis propers. Quedaren destruïts 54 edificis entre cases, corrals i magatzems i moltes més altres edificis del poble resultaren afectats.
CHAMPIGNONS DE PARÍS “CHAMPI”
En el mateix indret on abans de la guerra de 1936-1939 s’havia produït el Cava Francolí, a la cova del Quicall, l’empresari Francisco Pedro Verny inicià el cultiu de xampinyons, que després es venien en fresc i en conserva.
PESSEBRE VIVENT
L’any 1967 el Pessebre Vivent de l’Espluga es representa a l’interior de la Cova de la Font Major. Durant una dècada es van rebre uns 5.000 visitants per edició, sent la de 1977 l’última representació per manca de suport econòmic.
El Pessebre Vivent a la cova incloïa escenes de folckore català. (Foto: Fernando Martí)